page contents
+46 10 585 0100 info@swedworks.se

Parviz tog inte semester – nu riskerar han utvisning.

Parviz Hassani arbetar som kock på en restaurang i Stockholm. Men efter tolv år i Sverige riskerar han nu utvisning – eftersom att han inte har tagit ut semester.

– Jag har så mycket här. Jag har skaffat familj, betalat skatt och köpt bil och lägenhet, berättar Parviz – som varje kväll drömmer mardrömmar om utvisningen.

För tolv år sedan kom Parviz Hassani, 45, till Sverige från Iran, skriver Stockholm Direkt. Han sökte asyl, men fick avslag efter avslag.

Efter sex år i Sverige fick Parviz uppehålls- och arbetstillstånd som sträckte sig fram till 2016.

Men nu riskerar han utvisning på grund av att han inte har tagit ut semester.

– Jag har så mycket här. Jag har skaffat familj, betalat skatt och köpt bil och lägenhet, berättar Parviz, som sedan fem år tilbaka har arbetat som kock och bartender på en krog på Södermalm i Stockholm.

Han fortsätter:

– Jag kämpade för att lära mig språket snabbt. Jag har kämpat för att göra rätt för mig. Min chef säger att jag får jobba hos honom i hundra år om jag vill, men nu får jag inte jobba.

Anledningen: Tog inte ut semester
I maj 2016 sökte Parviz förlängt arbetstillstånd – som Migrationsverket avslog i februari 2017. Både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har efter överklaganden valt att gå på samma linje – och i november kom beskedet att han inte får stanna i Sverige.

Anledningen är att Parviz hade ingått en överrenskommelse med arbetsgivaren om att få semesterersättningen inbakad i lönen i stället för att ta ut semester, eftersom han inte vågat lämna Sverige av rädsla för att inte komma in i landet igen.

”I de inlämnade lönebeskeden går det inte att utläsa när du har tagit ut semester”, står det bland annat i Migrationsverkets beslut från februari.

”Känns väldigt orättvist”
I beslutet står det även att chefen för restaurangen inte hade betalat ut semesterlön och OB-tillägg, men att han skulle kompensera Parviz i efterhand – vilket chefen bekräftar att han har gjort, enligt Stockholm Direkt.

Men det räckte inte för Migrationsverket, som kom fram till följande slutsats:

”Eftersom du inte har fått semester enligt semesterlagen, konstaterar Migrationsverket att förutsättningarna för arbetstillstånd inte har varit uppfyllda under hela den tidigare tillståndstiden.”

– Det känns jättejobbigt och väldigt orättvist, säger Parviz om det tunga beskedet.

Utdrag ur artikel i Expressen  29 dec 2017